یکی از مشکلات بسیار بزرگ کاربران داغ کردن کارت گرافیک است. بر اساس داده های موجود کارت گرافیک باید در یک دمای استاندارد کار کند و اگر میزان دمای آن از 90 درجه سانتی گراد بیشتر شود، عملکرد آن با مشکل مواجه می شود. با داغ شدن کارت گرافیک مشکلاتی در عملکرد آن ایجاد می شود و از همه مهم تر احتمالا دمای بیش از حد کارت گرافیک و داغ شدن آن می تواند موجب خرابی این قطعه شود و به تدریج کاربر را مجبور به تعمیر یا حتی تعویض کارت گرافیک کند.
دلایل بسیار مختلفی می تواند موجب افزایش دمای کارت گرافیک شود. با این حال یک سری ترفندها و راهکارها وجود دارد که می توان با استفاده از آنها مانع از داغ شدن بیش از حد کارت گرافیک شد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با بررسی دلایل داغ کردن کارت گرافیک با ترفندهای موجود برای رفع این مشکل نیز آشنا شویم.
آیا داغ کردن کارت گرافیک خطرناک است؟
به صورت طبیعی دمای قطعاتی مانند پردازنده اصلی و کارت گرافیک در سیستم هنگام کار با دستگاه افزایش می یابد. در واقع این افزایش دما به دلیل مقاومتی است که که کارت گرافیک در برابر الکتریسیته دارد. این جریان الکتریکی در واقع ولتاژی است که از طریق تراشه ها و مدارهای پردازنده انتقال می یابد.
این مقاومت باید گرما تولید کند و این گرما نشان می دهد که کارت گرافیک سالم است. اگر این گرما تولید نشود می توان نتیجه گرفت که سخت افزار مورد نظر معیوب است. با این حال میزان افزایش دما در مدل های مختلف کارت گرافیک متفاوت است. در اکثر کارت گرافیک های معمولی میزان دمای این سخت افزارها به 100 درجه سانتی گراد نیز می رسد و این میزان گرما طبیعی است. با این حال دماهایی بالاتر از این میزان داغ کردن کارت گرافیک محسوب می شود و باید برای رفع آن چاره ای اندیشید.
دلایل داغ کردن گرافیک
همانطور که گفته شد، داغ شدن کارت گرافیک می تواند به دنبال دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. مهم ترین دلایل افزایش بیش از حد دمای کارت گرافیک شامل موارد زیر می شود:
- کارت گرافیک مورد نظر به اندازه کافی خنک نمی شود و به دلیل سرعت پایین فن و عملکرد نامناسب و ضعیفی که دارد، دمای بالای کارت گرافیک پایین نمی آید. این مشکل خصوصا در انواع کارت گرافیک های پیشرفته مشاهده می شود.
- عدم وجود فن و تهویه مناسب در سیستم یا خرابی آن
- جمع شدن گرد و غبار در کارت گرافیک و هیت سینک و مسدود شدن آنها
- اورکلاک کردن کارت گرافیک برای بهبود عملکرد سیستم
- کار کشیدن بیش از حد از کارت گرافیک و وارد شدن فشاری بالا بر این قطعه سخت افزاری به دنبال اجرای برنامه ها و بازی های بسیار سنگین
- جریان هوا در کیس کامپیوتر یا در محفظه لپ تاپ به دلیل گرد و غبار و … مسدود شده و هوا در این بخش ها جریان ندارد
- خرابی و شل شدن قطعات سخت افزاری داخلی و بروز مشکل در سیستم برق دستگاه
- وجود یک کارت گرافیک قدیمی و ناسازگار در سیستم
- استفاده از درایورهای ارتقا یافته در کنار کارت گرافیک های قدیمی
- داغ کردن کارت گرافیک به دلیل خشک شدن خمیر حرارتی یا فرسوده شدن آن
چطور می توان تشخیص داد که کارت گرافیک بیش از حد داغ شده است؟
داغ کردن کارت گرافیک که نشان دهنده وجود مشکل در سیستم است را می توان با نشانه هایی تشخیص داد. در درجه اول اگر کارت گرافیک یا واحد پردازش گرافیکی را لمس کنید متوجه دمای بیش از حد آن می شوید. در این شرایط کارت گرافیک بیش از حد نرمال داغ است. همین گرمای بیش از حد که فراتر از حد طبیعی است موجب گرم شدن محفظه لپ تاپ یا بدنه کیس کامپیوتر می شود و با لمس آنها می توان متوجه داغ شدن کارت گرافیک شد.
از طرفی به دلیل گرمای بیش از حدی که در کارت گرافیک ایجاد شده است فن های سیستم دو برابر حد نرمال کار می کنند و به همین دلیل نیز سر و صدای بسیار زیادی را تولید می کنند. این گرمای بیش از حد ممکن است به کارت گرافیک نیز آسیب برساند و به موجب آن نمایشگر سیاه یا خاموش شود. با دنبال کردن این موارد می توان متوجه داغی بیش از حد کارت گرافیک شد.
روش های رفع مشکل داغ شدن کارت گرافیک
با توجه به دلایلی که در بالا برای داغ شدن بیش از حد کارت گرافیک ذکر شد، می توان از راه حل ها و روش های زیر برای رفع مشکل داغ کردن کارت گرافیک استفاده کرد:
رفع مشکل داغی کارت گرافیک با بستن و حذف برنامه ها
در اولین اقدامی که باید برای رفع مشکل داغ شدن کارت گرافیک انجام داد بهتر است تمامی برنامه ها و بازی های بسیار سنگین را حذف کرده و برنامه هایی که در پس زمینه در حال اجرا هستند را ببندید. این برنامه های سنگین و بازی ها فشار وارد شده بر کارت گرافیک را افزایش می دهند و می توانند موجب افزایش دمای آن شوند.
تمیز کردن سیستم
از اصلی ترین دلایل داغ کردن کارت گرافیک گرد و غبار و آلودگی هایی است که در سیستم و فن دستگاه جمع می شود. این گرد و غبارها نمی گذارد که فن به صورت نرمال کار کند و سیستم را خنک کند. در نتیجه دمای کارت گرافیک بعد از استفاده کردن از سیستم کاهش نمی یابد. می توان با جدا کردن کارت گرافیک و فن و هیت سینک، گرد و غبارها را تمیز کرد تا عملکرد سیستم بهبود یابد. البته تمیز کردن هیت سینک روش مخصوص خود را دارد و باید برای تمیز کردن آن از یک مرکز تعمیرات تخصصی معتبر کمک بگیرید.
تعمیر و تعویض فن یا هیت سینک
اگر فن یا هیت سینک خراب باشد و درست کار نکنند، قطعا تهویه هوای مناسبی در سیستم انجام نمی شود و به دلیل همین خنک نشدن مناسب سیستم و کارت گرافیک، داغ کردن کارت گرافیک اتفاق می افتد. در نتیجه در صورت خرابی این قطعات باید آنها را تعمیر یا تعویض کرد.
تعویض خمیر حرارتی
خمیر حرارتی برای عملکرد کارت گرافیک ضروری است و به مرور زمان این ترکیب ژل مانند خشک یا فرسوده می شود. این خمیر برای انتقال حرارت مورد نیاز است و اگر معیوب شود دمای کارت گرافیک بیش از حد بالا می رود. برای رفع مشکل داغ کردن کارت گرافیک باید این خمیر تعویض شود. این کار را البته باید به دلیل حساسیتی که کارت گرافیک، هیت سینک و چیپست دارد در یک مرکز تعمیرات تخصصی معتبر انجام داد.
بازگردانی اورکلاک به حالت پیش فرض
یکی از اصلی ترین و مهم ترین دلایل داغ کردن کارت گرافیک اورکلاک کردن است که معمولا کاربران این کار را برای بهبود عملکرد سیستم انجام می دهند. برای رفع مشکل به وجود آمده باید تنظیمات سیستم را به حالت قبل از اورکلاک برگرداند. این کار معمولا می تواند دمای بالا رفته کارت گرافیک را کاهش داده و به حالت قبل برگرداند.
آپدیت کردن درایورها
بهبود عملکرد درایورهای کارت گرافیک با به روز رسانی آنها راهکار دیگری است که می توان از آن برای بهبود عملکرد کارت گرافیک و کاهش دمای آن استفاده کرد. علاوه بر این دقت کنید که حتما از درایورهایی متناسب با کارت گرافیک استفاده کنید. استفاده از درایورهای ارتقا یافته با کارت گرافیک های قدیمی قطعا مشکل ساز می شود.
تعمیر کارت گرافیک
اگر خرابی های سخت افزاری و مشکلات فنی در سیستم دلیل بالا رفتن دمای کارت گرافیک و داغ شدن بیش از حد آن باشد، باید برای رفع مشکل با عیب یابی تخصصی دستگاه تعمیرات مورد نیاز برای آن را انجام داد. تعمیر و تعویض برخی قطعات از جمله تعمیر و تعویض خود کارت گرافیک، هیت سینک، پردازنده ها و … از جمله کارهایی است که می توان در راستای رفع مشکل داغ کردن کارت گرافیک انجام داد. در مرکز سخت افزار ایران به عنوان یک مرکز تعمیرات تخصصی معتبر تمامی خدمات مورد نیاز برای تعمیر لپ تاپ یا کامپیوتر از جمله تعمیر کارت گرافیک لپ تاپ ارائه می شود.