به صورت معمول در سیستم های جدید که سیستم آنها مبنی بر یک سیستم UEFI است، پارتیشن بندی های هارد دیسک بر اساس GPT است. اما در مواردی برای نصب ویندوز نیاز است که پارتیشن ها را از GPT به MBR تبدیل کرد. این دو در واقع حالت پارتیشن بندی یک هارد دیسک هستند که از آن برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده می کند و به آنها پارتیشن استایل هم گفته می شود. در برخی موارد به دلیل ارورهایی که سیستم می دهد به تبدیل GPT به MBR یا به عکس نیاز است.
البته قطعا قبل از تبدیل باید بدانید که سیستم شما از چه نوعی است و پارتیشن استایل آن چیست. با چند روش ساده برای دیدن مشخصات سیستم می توان اطلاعاتی در خصوص آن به دست آورد. در این مقاله می خواهیم مواردی که در آن باید یک پارتیشن استایل GPT به MBR تبدیل شوند را بررسی کرده و با نحوه تبدیل GPT به MBR آشنا شویم.
در چه مواردی به تبدیل GPT به MBR نیاز است؟
انتخاب نوع پارتیشن استایل بستگی به قدیمی یا جدید بودن مادربرد دارد. تبدیل GPT به MBR در سیستم های قدیمی تر که مادربرد آنها مبتنی بر سیستم BIOS است ضرورت دارد.
همچنین اگر کسی بخواهد یک هارد دیسک مبتنی بر سیستم UEFI را به یک سیستم BIOS انتقال دهد، از آن جایی که پارتیشن استایل GPT روی سیستم های بایوس خوانده نمی شود، باید نوع پارتیشن را از GPT به MBR تغییر داد. علاوه بر این اگر کاربری بخواهد روی یک هارد دیسک جدید با فرمت GPT یک سیستم عامل قدیمی مانند ویندوز هفت را نصب کند، باید فرمت GPT را به MBR برگرداند.
روش های تبدیل پارتیشن ها
روش های مختلفی برای تبدیل کردن یک پارتیشن GPT به MBR وجود دارد. تفاوت روش ها بسیار مهم است. در برخی از روش ها اطلاعات روی هارد دیسک و پارتیشن ها حذف می شوند و در سایر روش ها، داده ها و پارتیشن ها محفوظ می مانند.
بنابراین بسته به این که تا چه میزان حفظ اطلاعات برای شما مهم است می توانید از بین روش های موجود برای تبدیل GPT به MBR، بهترین گزینه را انتخاب کنید. در ادامه روش های مختلف موجود را بررسی می کنیم.
تبدیل GPT به MBR با نرم افزار Disk Genius
در ساده ترین حالت ممکن برای تبدیل GPT به MBR، می توان با کمک نرم افزار اینکار را انجام داد. یکی از این نرم افزارهایی که می توان از آن کمک گرفت، نرم افزار Disk Genius است. برای کار با این برنامه باید آن را روی سیستم نصب کرد. سپس برنامه را اجرا کنید. روی هارد دیسک مد نظر برای فرمت شدن کلیک کرده و آن را انتخاب کنید. حالا در برنامه گزینه دیسک را در سمت چپ صفحه انتخاب کرده و روی گزینه Convert to MBR Partition table کلیک کنید.
نرم افزار از شما برای شروع عملیات تبدیل اجازه می خواهد و زمانی که شما روی OK بزنید، فرایند تبدیل پارتیشن به MBR آغاز می شود. بعد از پایان عملیات روی گزینه SAVE ALL کلیک کنید تا تمام تغییرات انجام شده اعمال شوند. بعد از این که پارتیشن GPT به MBR انجام شد می توان مراحل نصب ویندوز را انجام داد.
تبدیل پارتیشن GPT به MBR با نرم افزار EaseUS Partition Master
یکی دیگر از ابزارهایی که می توان با استفاده از آن تبدیل GPT به MBR را انجام داد، نرم افزار EaseUS Partition Master است. با استفاده از این نرم افزار دیگر به اطلاعات روی هارد دیسک هم هیچ آسیبی نمی رسد و مشکلی برای داده ها پیش نمی آید. در نتیجه بدون نگرانی بابت از دست رفتن پارتیشن ها و اطلاعات آنها، می توان مراحل تبدیل پارتیشن ها برای نصب ویندوز را انجام داد.
بعد از دانلود و نصب نرم افزار EaseUS Partition Master روی سیستم باید نرم افزار را باز کرده و در صفحه ای که مشاهده می کنید، دیسکی که می خواهید فرمت آن را تغییر دهید را انتخاب کرده و روی آن کلیک راست کنید. حالا گزینه Convert to MBR را انتخاب کنید. حالا apply را زده و منتظر تبدیل GPT به MBR بمانید. در پایان یک بار سیستم را ریستارت کنید تا تغییراتی که ایجاد کرده اید اعمال شوند. حالا می توانید ویندوز را تغییر داده و نصب کنید.
تبدیل GPT به MBR در محیط ویندوز
روش هایی که در بالا به آنها پرداخته شد روش هایی است که با استفاده از آنها اطلاعات پارتیشن ها دست نخورده باقی می مانند. اما اگر به ابزارهای اختصاصی دسترسی نداشته باشید و بخواهید از محیط ویندوز و ابزارهای آن برای تبدیل پارتیشن های سیستم کمک بگیرید، تمامی اطلاعات و پارتیشن ها حذف می شود. از این روش تنها زمانی می توان استفاده کرد که اطلاعات روی دیسک ها چندان اهمیتی نداشته باشد.
برای استفاده از این روش باید روی هارد دیسک مورد نظر کلیک راست کرده و گزینه حذف پارتیشن ها را بزنید. به این ترتیب پارتیشن ها حذف می شوند. حالا مجددا روی دیسک مورد نظر کلیک راست کنید و برای تبدیل GPT به MBR، گزینه Convert to MBR Disk را بزنید. به این ترتیب تبدیل پارتیشن ها انجام می شود و می توان به نصب ویندوز پرداخت.
استفاده از خط فرمان Command Line برای تبدیل پارتیشن ها
روش بعدی هم استفاده از ابزارهای ویندوز است که با آنها هم اطلاعات و پارتیشن های دیسک حذف می شوند. بنابراین استفاده از آن تنها در صورتی که اطلاعات چندان مهم نباشند باید مد نظر باشد. ابتدا با گزینه های ویندوز و Run، دستور Command Prompt را اجرا کرده و آن را به صورت Run as Administrator راه اندازی کنید.
در کادر محاوره ای که باز می شود دستور disk part را بنویسید و اینتر را بزنید. در قسمت disk part باید list disk را بزنید. شماره دیسکی که می خواهید تبدیل پارتیشن ها را برای آن انجام دهید را بردارید و شماره را در دستور Select disk >(1) وارد کنید و اینتر را بزنید. مطمئن شوید که حتما دیسک صحیح را انتخاب کرده باشید.
حالا دستور پاک شدن پارتیشن ها ( clean ) را بنویسید و اینتر را بزنید. با این کار تمامی پارتیشن ها و داده ها حذف می شوند. برای تبدیل GPT به MBR دستور Convert to MBR Disk را تایپ کنید. روی اینتر بزنید تا تبدیل پارتیشن ها انجام شود. در صورت بروز هر گونه مشکل می توانید از مشاوره رایگان با کارشناسان نمایندگی ایسوس بهره مند شوید.