تراشه، مدار یکپارچه، مدار مجتمع یا آی سی (به انگلیسی: Integrated circuit یا Chip) به مجموعهای از مدارات الکترونیکی اطلاق میگردد که با استفاده از موادنیمهرسانا (عموماً سیلیکون همراه با میزان کنترل شدهای ناخالصی) در ابعادی کوچک (معمولاً کمتر از یک سانتی متر مربع) ساخته میشود. این مدارات معمولاً شامل دو یا سه نوع دستگاه الکترونیکی میباشند: مقاومت، خازن و ترانزیستور (مهمترین آنها ترنزیستور میباشد).
هر تراشه معمولاً حاوی تعداد بسیار زیادی ترانزیستور میباشد که با استفاده از فناوری پیچیدهای در داخل یک لایه از سیلیکن همگون و با ضخامتی یکنواخت و بدون ترک تزریق شدهاند. امروزه تراشهها در اکثر دستگاههای الکترونیکی و بویژهرایانهها در ابعادی گسترده بکار میروند. وجود تراشهها مرهون کشفیات بشر درباره نیمه رساناها و پیشرفتهای سریع پیرامون آنها در میانههای سده بیستم میباشد. این متن توضیحی خلاصه بود که می توانست در جواب سؤال IC چیست؟ ارائه داد. ریزتراشه، ابزاری الکترونیکی است که مانند یک واحد از اجزای ریز بسیار زیادی، به ویژه ترانزیستور، ساخته میشود. ریز تراشه داخل یک سوکت، در برد مدار چاپی، قرار میگیرد و به دیگر اجزا وصل میشود.
IC چه کاربردی دارد؟
جالب است بدانید که هر IC چندین ورودی و خروجی دارد از اینرو با پردازش ورودیها، مقادیر خروجی را تولید کرده و در اختیار بخشهای خروجی خود قرار میدهد. از مهمترین قطعات کامپیوتر که براساس تکنولوژی IC ساخته شده است میتوان به پردازنده یا همان CPU اشاره کرد که میلیاردها ترانزیستور را در خود جای داده است. بنابراین یکی از مهمترین کاربردهای IC در ساخت CPU کامپیوتر است.
علاوهبر این برخی از ICها به گونهای طراحی و تولید میشوند که میتوان از آنها به عنوان حافظه نیز استفاده کرد. نمونهای از آی سیها به عنوان حافظه، ریز تراشههای PROM هستند که حافظه قابل برنامهریزی فقط خواندنی میباشند. بدین معنا که فقط اطلاعات آنها قابل خواندن است و امکان تغییرات در آنها وجود ندارد. جالب است بدانید که از ریز تراشههای PROM در ساخت مدارات اصلی کامپیوتر یعنی همان قسمت از حافظه که به آن ROM نیز میگویند، استفاده میشود. بنابراین IC در ساخت حافظه نیز کاربرد دارد.
طرز ساخت IC چگونه است؟
روش ساخت آی سیها به این شکل است که مدارهای الکتریکی را در لایه نازکی از سیلیسیم که ویفر سیلیکون نام دارد، تعبیه میکنند و همین پروسه را به صورت لایه لایه ادامه میدهند. جالب است بدانید که فرآیند ساخت IC در اتاقی که اصطلاحاً به آن اتاق تمیز گفته میشود، صورت میگیرد به این دلیل که سطح ناخالصی و طیفهای نوری موجود در این اتاق کاملا تحت کنترل است. از ترکیبات پیچیدهای در ساخت آی سیها استفاده میشود که طراحی و تولید این ریز تراشه را تنها به چندین کشور مانند آمریکا محدود کرده است.
تکنولوژی های IC
تولید کنندگان آی سی سعی میکنند بجای استفاده از خازن در پروسه ساخت IC از تکنولوژی ترانزیستور استفاده کنند چراکه ترانزیستور موجب کاهش حجم نهایی مدار میشود. بنابراین در ساخت ICها یا از ترانزیستورهای دو قطبی BJT استفاده میکنند که اصطلاحاً به آنها TTL میگویند یا از ترانزیستورهای mosfet که اصطلاحاً به آنها Cmos میگویند. البته به ترکیب این دو تکنولوژی با یکدیگر، BiCmos میگویند.
تکنولوژی های مورد استفاده در هنگام ساخت مقاومت و IC
فرآیند لایه ضخیم
مقاومتها ، الگوهای اتصالات داخلی روی یک بستر سرامیکی به روش سیلک – اسکرین (نوعی توری محافظ و با عبور رنگ در سوراخهای باز و بسته توری نقش دلخواه روی هر چه که بخواهیم چاپ میشود) یا فرآیندهای مشابه چاپ میشوند خمیرهای مقاومتی و هدایتی متشکل از پودرهای فلزی در شکلی سازمان یافته روی بستر چاپ شده و در یک اجاق حرارت داده میشوند یک مزیت این است که میتوان مقاوتها را در کمتر از مقادیر مشخص شده ساخت و سپس بوسیله سایش یا تبخیر انتخابی توسط یک لیزر پالسی آنها را تنظیم کرده خازن های کوچک سرامیکی را میتوان همراه با مدارهای یکپارچه یا ترانزیستورهای منفرد در جای خود در الگوی اتصالات داخلی متصل کرد.
فرآیند لایه نازک
تکنولوژی لایه نازک از دقت و کوچک سازی بیشتری برخورد بوده و عموما در جایی که فضا اهمیت دارد ترجیح داده میشود الگوهای اتصال بندی و مقاومتهای لایه – نازک را میتوان به روش خلا روی یک بستر سرامیکی شیشه ای یا لعابی نشاند. ساخت خازن ها در روش های لایه – نازک از طریق نشاندن یک لایه عایق بین دو لایه فلزی بین دو لایه فلزی یا با اکسید کردن سطح یک لایه و سپس نشاندن لایه دوم روی آن صورت میگیرد.
مزایای مجتمع سازی
ممکن است بنظر آید که ساخت مدارهای مجتمع شامل تعداد زیادی قطعه به هم متصل شده روی یک بستر si از جنبههای فن و اقتصادی مخاطره آمیز خواهد بود. در حالیکه حقیقت این است که روشهای نوین امکان انجام این کار را به صورت مطمئن و نسبتا کم هزینه فراهم ساختهاند، در بیشتر مواقع یک مدار کامل روی تراشه Si را میتوان بسیار ارزانتر و مطمئنتر از یک مدار مشابه با استفاده از قطعات مجزا تولید کرد. دلیل اصلی این امر ساخت صدها مدار مشابه بطور همزمان روی پولک Si است این فرآیند تولید گروهی نامیده میشود.
علیرغم پیچیدگی و هزینه بالای مراحل ساخت برای یک پولک تعداد زیادی مدارهای مجتمع بدست آمده هزینه نهایی هر یک را بطور نسبی پایین میآورد. Ic امکان افزودن اقتصادی قطعات متعددی را دارا هستند، همچنین اطمینان پذیری نیز بهتر میشود زیرا ساخت تمام قطعات و اتصالات داخلی روی یک بستر محکم انجام شده و در نتیجه معایب ناشی از اتصالات سیم کاری به میزان بسیار زیادی کاهش مییابد، برخی از مزایای کوچک سازی مربوط به زمان پاسخ و سرعت انتقال یکسان بین مدارها است.
تعمیر کامپیوتر ایسوس
هنگ کردن سیستم، کند شدن سرعت، سیاه شدن صفحه نمایش لپ تاپ ، خرابی کیبورد، ویروسی شدن کامپیوتر، بوت نشدن سیستم و… همه از مشکلات نرمافزاری و سختافزاری رایج در کامپیوترهای ایسوس هستند که ممکن است کاربران این دستگاه با آن روبهرو شوند. البته جای نگرانی نیست چراکه تکنسینهای متخصص نمایندگی کامپیوتر ایسوس با مهارت و تجربه بالایی که دارند هر یک از این مشکلات نرمافزاری و سختافزاری را پس از عیبیابی دقیق برطرف میکنند.
درضمن تعمیر تجهیزات کامپیوتر ایسوس جزء یکی از خدمات ویژه نمایندگی ایسوس است که در محل به کاربران این دستگاه ارائه میگردد. بنابراین اگر از کاربران کامپیوتر ایسوس هستید و دستگاه شما با مشکل روبهرو شده است، میتوانید با نمایندگی کامپیوتر ایسوس تماس بگیرید. تکنسینهای نمایندگی ایسوس پس از تماس شما در محل مورد نظر حاضر شده و خدمات تعمیر کامپیوتر ایسوس را پس از عیبیابی دقیق به صورت تخصصی به شما ارائه میدهند.