باتری های لپ تاپ، مانند دیگر قطعات الکترونیکی، ممکن است در زمان استفاده از دستگاه متورم شده و حجم بیشتری پیدا کنند. این مشکل ممکن است به خاطر عوامل مختلفی رخ دهد و معمولاً نشانه ها و علائم بخصوصی در این مورد وجود دارند که درصورت بروز این مشکل آن ها را مشاهده خواهید کرد. در این مقاله، به بررسی دلایل متورم شدن باتری لپ تاپ و علائم ویژه ای که نشان دهنده خرابی باتری هستند و راه حل ها و روش های احتمالی برای حل این مشکل میپردازیم.
متورم شدن باتری لپ تاپ ایسوس
همانگونه که ذکر کردیم متورم شدن باتری لپ تاپ می تواند ناشی از دلایل مختلفی باشد. از جمله این دلایل میتوان به شارژ شدن زیاد باتری، گرم شدن زیاد باتری، تجزیه شیمیایی و خرابی مواد تشکیل دهنده باتری، ضربه خوردگی لپ تاپ، به اتمام رسیدن عمر مفید باتری اشاره نمود. در ادامه به بررسی علائم خرابی و بادکردگی باتری و روش های رفع این مشکل میپردازیم و بصورت تخصصی این موارد را مورد بررسی قرار می دهیم.
خدمات تخصصی نمایندگی ایسوس: تعمیر و تعویض باتری لپ تاپ
علائم متورم شدن باتری لپ تاپ ایسوس
در برخی موارد ممکن است لپ تاپ ایسوس شما حتی با باتری متورم شده نیز همچنان کار میکند. اما هرچه اندازه باتری افزایش مییابد، میتوانید وجود این مشکل را با علائم مشخصی مورد بررسی قرار دهید. از جمله علائم متورم شدن باتری لپ تاپ ایسوس می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- دشواری در استفاده از دکمه های صفحه کلید و ترک پد لپ تاپ
- برآمدگی صفحه کلید یا تاچ پد لپ تاپ
- تغییر در شکل بدنه پشتی لپ تاپ
- تغییر شکل کلی لپ تاپ
- مصرف سریع باتری
پیشنهاد سایت: چگونه در مصرف باتری لپ تاپ ایسوس صرفه جویی کنیم؟
علل باد کردن باتری لپ تاپ
باتری های لیتیوم یونی از چندین سلول تشکیل شده است که توسط الکترولیت ها از هم جدا شده اند. هنگامی که دمای باتری از حداکثر دمای مجاز عبور میکند، الکترولیت به دلیل واکنش شیمیایی شتابزده شروع به تجزیه شدنن میکند. به عبارت دیگر، گازی تولید میشود که در داخل باتری محبوس میشود. با افزایش تولید این گاز، باتری شروع به باد کردن و متورم شدن میکند و خطراتی مانند آتشسوزی را ایجاد میکند. چندین عامل برای تخریب این الکترولیت و متورم شدن باتری وجود دارد. از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
شارژ شدن زیاد باتری (Overcharging)
یکی از دلایل اصلی متورم شدن باتری لپ تاپ های ایسوس، شارژ شدن زیاد باتری است. هنگامی که باتری به طور مداوم بیش از حد شارژ میشود، ممکن است دمای باتری افزایش یابد و باعث تجزیه زیاد الکترولیت داخلی آن گردد. این اتفاق باعث ایجاد گازهای زیادی میشود که درون باتری محبوس میشوند و آن را متورم میکنند.
انجام چندین چرخه شارژ و دشارژ (Charge Cycles)
باتری لپ تاپ معمولاً تعداد محدودی چرخه شارژ و دشارژ را تحمل میکند. انجام چندین بار چرخه شارژ و دشارژ بیش از حد ممکن است باعث افت کارایی باتری و در نتیجه متورم شدن آن شود.
گرم شدن زیاد باتری
استفاده از لپ تاپ در محیط های گرم و استفاده مداوم از دستگاه ممکن است باعث افزایش دمای باتری شود. دمای بالا میتواند فرآیند تجزیه الکترولیت را تسریع کرده و باتری را متورم کند.
آسیب مکانیکی باتری لپ تاپ
آسیب به باتری یا تغییرات فیزیکی در بستر باتری میتواند باعث متورم شدن آن شود. ضربه ها یا فشارهای زیاد ممکن است ساختار داخلی باتری را تحت تأثیر قرار داده و به تورم آن منجر شود.
به اتمام رسیدن عمر مفید باتری لپ تاپ
آخرین دلیل و اصلی ترین دلیل متورم شدن باتری لپ تاپ مربوط به تمام شدن عمر مفید قطعه باتری است. بطور کلی تمامی باتری ها در دستگاه های مختلفی برقی، دارای یک محدوده مشخص برای شارژ شدن هستند. درصورتی که تعداد بارهای شارژ شدن باتری دستگاه شما از تعداد مشخص خود عبور کند، قطعه رفته رفته کیفیت خود را از دست داده و در مرحله آخر دچار متورم شدن خواهد شد.
این مطلب را از قلم نیندازید: غیرفعال کردن باتری لپ تاپ
چگونه می توان مشکل متورم شدن باتری لپ تاپ را رفع کرد؟
تعمیر باتری متورم شده ممکن است بسیار خطرناک باشد. اما بطورکلی روش ها و رویکردهای مختلفی برای رفع مشکل باد کردن باتری لپ تاپ وجود دارد. میتوانید بار کاری لپ تاپ خود را کاهش دهید و دمای آن را محدود کنید تا بتوانید مدت بیشتری از لپ تاپ استفاده کنید. بنابراین، توصیه میشود باتری متورم شده را با ایمنی خارج کرده و آن را با یک باتری جدید جایگزین کنید. مدل باتری لپ تاپ خود را در وب سایت برند تولید کننده بررسی کنید و همان مدل را خریداری کنید. اگر هنوز ضمانت باتری دارید، توصیه میشود آن را به مرکز گارانتی کننده ببرید تا بصورت رایگان تعویض شود. اگر میتوانید این کار را خود انجام دهید، مراحل جایگزینی باتری متورم شده خود را به شرح زیر انجام دهید:
1. ابزارهای لازم برای جدا کردن باتری از لپ تاپ را فراهم کنید.
2. لپ تاپ خود را برگردانید تا به قاب پشتی آن برخورد کنید.
3. اگر باتری لپ تاپ شما از بیرون قابل دسترسی است، پیچ ها را بردارید و قفل را فشار دهید تا باتری خارج شود.
4. اگر باتری داخلی دارید، پیچ ها را باز کنید تا قاب پشتی را جدا شود. ممکن است بخواهید از فیلم های آموزشی برای جدا کردن قاب استفاده نمایید.
5. کابل باتری که به مادربرد وصل شده است را قطع کنید. مطمئن شوید که با یک اشیاء نوک تیز، به باتری دستگاه شما برخوردی نداشته باشد.
6. باتری را باز کنید و آن را خارج کنید. میتوانید از دستکش و عینک ایمنی استفاده کنید تا خود را در مقابل خطر حفاظت کنید.
7. باتری جدید را قرار دهید، پیچ را فشار دهید و کابل را دوباره به مادربرد وصل کنید.
8. پس از جایگذاری باتری جدید، لپ تاپ خود را مجدداً روشن کنید.
پس از انجام این مراحل میتوانید بطور معمول از لپتاپ خود کنید. اگر بلافاصله پس از خارج کردن باتری جایگزین نداشته باشید، بهتر است لپتاپ را بدون باتری و ازطریق شارژ آن روشن و استفاده کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر بخوانید: دلیل خالی شدن باتری لپ تاپ ایسوس در حالت خاموش چیست؟
چگونه می توان از باد کردن باتری لپ تاپ جلوگیری کرد؟
حتی اگر نتوانید باتری متورم شده لپ تاپ خود را تعمیر کنید، میتوانید قطعاً جلوی وقوع خطرات احتمالی آن بگیرید. برای جلوگیری از باد کردن باتری طبق روش های زیر عمل نمایید:
- جهت تعویض باتری درصورتی که دستگاه شما تحت گارانتی است از طریق مرکز گارانتی پیگیری نمایید. و همچنین درصورتی که دستگاه شما از گارانتی خارج شده است از طریق مراکز تعمیر تخصصی برند ایسوس خدمات مورد نظر خود را دریافت نمایید.
- لپ تاپ خود را بعد از شارژ کامل برای مدت زمان طولانی به برق وصل نکنید. باتری های لیتیوم یونی ممکن است اگر لپ تاپ بیش از اندازه شارژ شود، دمای شدیدی را تجربه کنند و چرخه های شارژ متعددی را طی کنند.
- حتی اگر لپ تاپ ایسوس شما ویژگی جلوگیری از شارژ اضافی داشته باشد، وصل کردن طولانی میتواند دمای باتری را افزایش دهد و باعث باد کردن باتری لپ تاپ شما شود.
- بهتر است لپ تاپ خود را در حالی که در شارژ است استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث گرم شدن باتری شود.
- لپ تاپ را در شرایطی نگه دارید که از لحاظ مکانیکی در معرض خطر نباشد. لپ تاپ ایسوس خود را در محیطی خنک و خشک استفاده کنید تا از گرمای مداوم جلوگیری شود. همچنین، از قرار گرفتن لپ تاپ در معرض آفتاب و محیطهای گرم خودداری کنید.
- اگر با مشکلات باتری روبرو شدید، لپ تاپ خود را به یک فروشگاه معتبر و یا نمایندگی های تعمیرات مجاز برند ایسوس ببرید تا بررسی شود.
چه اقداماتی درصورتی متورم شدن باتری لپ تاپ نباید انجام داد؟
درصورتی که دستگاه لپ تاپ ایسوس شما دچار متورم شدن باتری شده است برای حفظ شرایط دستگاه نیاز است به نکاتی توجه فرمایید. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- به بخش متورم شده باتری لپ تاپ خود هیچ فشاری وارد نکنید و از برخورد مایعات با این بخش خودداری کنید.
- درصورتی که باتری لپ تاپ شما متورم شده از قرار دادن آن در مقابل نور مستقیم خورشید و قرار گرفتن در محیط های مرطوب خودداری کنید.
- پس از تعویض قطعه، درصورتی که قطعه باتری لپ تاپ خود به تنهایی تعویض نموده اید، قطعه آسیب دیده را دور انداخته و آن را از محیط زندگی دور کنید.
تعمیر مشکل متورم شدن باطری لپ تاپ
در صورتی که توسط روش های نامبرد در متن ایراد پیش آمده برای دستگاه شما رفع نشد، ممکن است ایراد از قطعات دیگر لپ تاپ شما باشد. همچنین، در صورتی که با مشکلات مرتبط با باتری لپ تاپ خود روبرو شدید، بهتر است جهت رفع این مشکل به نمایندگی معتبر تعمیر لپ تاپ ایسوس جهت رفع این موضوع مراجعه نمایید. و در صورتی که لپ تاپ شما تحت گارانتی بود از طریق مراکز گارانتی کننده خدمات مورد نظر خود را بصورت رایگان دریافت نمایید.